Jaarverslag en plannen
Home

Jaarverslag en plannen

Jaaroverzicht 2021 Take care foundation Gambia.

Dit jaar zijn we met ons healthcenter enorm gegroeid.
Er is niet alleen water naar binnen gebracht maar ook het aanbod van medicatie en de materialen is toegenomen.
We worden druk bezocht en kunnen nu voor een klein bedrag goede medische zorg geven en informatie of mensen doorverwijzen.

 

We kunnen 40 kinderen van de Arabische school gratis medische hulp geven en ondersteunen met kleding, matrassen,voedsel etc.
Een van de Dara’s is gelegen naast een moeras gebied waar de malaria muggen zich voortplanten. We hebben veel kinderen behandeld voor malaria en recent weer 12 klamboe’s kunnen geven ter preventie.

 

Ook zijn er een aantal mensen met grote wonden langdurig onder behandeling en zes kinderen ( naast onze andere sponsorkinderen) kregen gratis hulp om andere medische redenen.

 

Met inkomsten vanuit het healthcenter en de financiele bijdragen die we maandelijks van sponsoren ontvangen kunnen we het healthcenter en de foundation draaiende houden.
Inkomsten en uitgaven zijn na genoeg gelijk.
Voor projecten die we het afgelopen jaar hebben gedraaid hebben we apart donaties ontvangen en deze donaties aan de projecten uitgegeven.

 

In Januari hebben we een motorambulance aangeschaft en verstuurd naar Karantaba in het binnenland. De papieren zijn in orde gemaakt en hij wordt regelmatig gebruikt om mensen naar het ziekenhuis of apotheek te vervoeren.
Gelukkig is begin dit jaar een verharde weg aangelegd in dit gebied en heeft de motorambulance en de patienten minder te lijden door de verharde weg.

 

We hebben dit jaar 35 kinderen kunnen sponsoren om naar school te gaan.
Met schoenen,kleding,rugzakjes,schriften,vervoer,lunch schoolgeld en gratis medische hulp.

 

Verder hebben we vier ziekenhuisbedden met goede matrassen kunnen doneren aan het ziekenhuis in Fatoto ver in het binnenland waar de omstandigheden erbarmelijk zijn. We hopen in 2022 meer voor dit ziekenhuis te kunnen betekenen.

 

We hebben verschillende donaties kunnen uitgeven oa
7 laptops aan de universiteit van Gambia,
Veel kleding speelgoed, lakens schoenen etc. aan diverse mensen.
Loophulpmiddelen rolstoelen medicatie in het binnenland etc

 

Recent hebben we twee echo apparaten gedoneerd en opgestuurd gekregen en 20 computer beeldschermen die we in 2022 gaan uitgeven aan verschillende instanties.

 

In oktober hebben we een plot land gekocht van 25 bij 20 meter in Makumbaya om ons eigen healthcenter op te bouwen.
We hebben inmiddels donaties ontvangen om een start te kunnen maken
Rond februari willen we om meer geld donaties vragen om door te kunnen gaan met de bouw.

 

We danken iedereen voor de hulp en het vertrouwen in onze organisatie.

 

Namens het bestuur .

Take care foundation Gambia.

 

Financieel Jaaroverzicht Takecare foundation Gambia-1/

Wat hebben wij gedaan in 2020?

Afgeronde projecten

Ambulancebrommer
De brommer met cargo bakje is naar Karantaba vervoerd om daar als “ambulance” te fungeren. Hij bleek niet geschikt om helemaal naar Karantaba te rijden. Een rit van 350 kilometer in de bloedhitte kan de motor niet aan. We hebben hem weggebracht naar een vervoerder en hier wordt hij in de vrachtwagen gehesen. Inmiddels is de ambulance is in gebruik genomen in Karantaba.Er is een bankje in gezet zodat de mensen kunnen zitten en er wordt een opstapje gebruikt om erin te komen. Toen hij aankwam in het dorp kwamen alle vrouwen kijken en dansten van blijdschap. We zijn trots en blij dat we dit mogelijk hebben kunnen maken! Dank jullie wel alle sponsoren en brandweer Houten dat we deze mijlpaal vandaag hebben kunnen behalen!

 

Water in Karantaba

In Karantaba, in het binnenland van Gambia, hebben ze een handpomp in het midden van het dorp om water omhoog te pompen. Deze pomp is al langere tijd kapot. De vrouwen moeten nu veel verder lopen om water te halen uit een put. Het water is bovendien niet schoon en de put staat op instorten wat gevaarlijk is.
Iedereen in het dorp is een bijdrage gevraagd om de handpomp in het dorp repareren en hiermee is omgerekend 55 euro opgehaald.
Er moesten voor 190 euro onderdelen van de pomp vervangen worden en dan nog moest de arbeid betaald worden. Een tijd geleden hebben sponsoren van onze foundation geld gedoneerd om water aan te leggen in onze hulppost. we hebben hier echter niet voor gekozen om meerdere redenen. We hebben die donaties nu aan de bewoners van Karantaba geschonken om de materialen voor de handpomp aan te schaffen. De pomp in het dorp werkt weer!

 

Jaarverslag 2020

In het begin van 2020 kregen we veel bezoek uit Nederland .

Mijn zus en haar vriend brachten een mooi spandoek mee voor op onze hulppost. Marlies en Patrick waren bij ons en moesten met een repatriëringsvlucht terug naar Nederland ivm de Corona pandemie.

We hebben onze hulppost voor ongeveer zes maanden moeten sluiten omdat we het niet veilig vonden om te werken in verband met Corona. En ook omdat we nog steeds wachtten op een reactie van het ministerie van gezondheid op onze aanvraag voor een licentie om medicijnen te mogen verkopen.

Tijdens deze periode hebben we besloten om al onze (inmiddels meer dan veertig) sponsorkinderen van een voedselpakket te voorzien. De scholen waren gesloten en dus misten de kinderen hun lunch op school. Bovendien zijn hun ouders vaak hun baan kwijt geraakt, omdat er geen toeristen zijn. Voedsel als eerste levensbehoefte werd voor veel gezinnen een probleem. Via onze Facebookpagina ontvingen we veel donaties om deze families van voedsel te voorzien, wat we graag deden.

Zodra we het verantwoord vonden, zijn we naar het binnenland gereisd om vele families van voedsel te voorzien, zoals rijst, olie, uien, aardappelen, maggieblokjes etc. Ook hebben we met Tobaski twee geiten voor het dorp Karantaba gekocht zodat er voor iedereen vlees was tijdens dit Islamitische feest. Tijdens de sluiting van onze hulppost hebben we een aantal patiënten iedere twee of drie dagen bezocht voor gratis wondzorg.

Eind september vonden we het veilig genoeg om onze hulppost weer te openen. Het was nog steeds regenseizoen en erg druk met patiënten met Malaria, verkoudheden en virussen met welke naam dan ook.

Door de vele regen hadden we veel problemen met onze auto; hij begaf het steeds als we hem nodig hadden om bijvoorbeeld naar de medicijnengroothandel te gaan of dozen, die opgestuurd waren, op te halen. Om deze reden hebben we (van eigen geld) een andere auto aan moet schaffen. Bovendien kreeg Foday een epilepsie aanval en hadden we een auto nodig om hulp te zoeken als dat nodig was. Gelukkig heeft hij, sinds hij medicijnen gebruikt, geen aanval meer gehad.

In november begonnen hier in Gambia de scholen weer en hebben we al onze sponsorkinderen schoolgeld gebracht. Sommige hadden nieuwe schoenen, een rugzak, schriften of een nieuw uniform nodig. Eind 2020 was het aantal sponsorkinderen opgelopen naar 45 kinderen en waren er nog mensen die hadden aangegeven een kind te willen sponsoren.

In december wilde we de “brommerambulance” aanschaffen, maar deze waren tijdelijk uitverkocht. We hebben we hem in januari kunnen aanschaffen en opgestuurd naar Karantaba in een vrachtwagen. Ook de verzekering, belasting, het kenteken en rijbewijs voor de bestuurder zijn door onze foundation geregeld.

In december kwamen we ook in aanraking met een arabische school die we iedere dag passeren als we naar het werk rijden. Er wonen daar 30 kinderen intern om de Koran te leren. We waren geschokt door de armoede en hebben voor deze kinderen 15 matrassen aangeschaft zodat ze niet meer op de grond hoefden te slapen. De kinderen krijgen van ons gratis medische hulp als er iemand ziek is. Veel kinderen hebben ons al bezocht met malaria en andere problemen. En we hebben we een aantal dozen met kleding bij hen afgeleverd.

Onze plannen voor 2021

In 2021 willen we graag de website updaten, regelmatig een Blog plaatsen en een verwijzing op onze website  naar onze facebookpagina waar regelmatig berichten worden geplaatst.

We zouden graag een aantal van onze vrienden, die onze foundation ondersteunen in de vorm van het versturen van materialen en het ondersteunen van onze projecten, ambassadeurs willen maken van onze foundation. Deze ambassadeurs vermelden we op onze website.

Verder willen we aan het eind van het jaar een financieel jaarverslag op onze website plaatsen.

Projecten

Er zijn begin dit jaar veel materialen naar onze foundation gestuurd zoals kinderschoenen, kinderkleding, sportkleding en rugzakken. We hebben al 16 dozen materialen naar het binnenland gestuurd en uitgedeeld aan onze sponsorkinderen en bewoners van Karantaba. Binnenkort verwachten we nog 40 dozen met kleding en willen we deze met een vrachtwagen naar het binnenland laten vervoeren om het daar over meerdere dorpen en scholen te verspreiden. Een solarlampen set, die nu wordt gerepareerd in Banjul, brengen we terug naar Karantaba.

Vrienden van de foundation starten in het voorjaar in Nederland een nieuw project. Via een basisschool in Nederland gaan ze  schoenen en kleding verzamelen. Een andere vriend van de foundation stuurt ons binnenkort bijna 500 nieuwe t-shirts en sportsokken. Verder heeft een vriend van de foundation 200 doosjes Paracetamol naar ons opgestuurd.

Onze hulppost

In 2021 proberen we wederom om van het ministerie van volksgezondheid de licentie voor onze hulppost te krijgen. Onze aanvraag is nog steeds in behandeling. We kunnen geen medicatie meer kopen bij de groothandel omdat we geen licentienummer kunnen laten zien. We gaan binnenkort weer naar het ministerie om de aanvraag te vervolgen.

Verder willen we in 2021 graag het gebouwtje waar onze hulppost gevestigd is, kopen van de eigenaar. Op dit moment overdenkt hij ons voorstel. Nu betalen we 60 euro huur per maand. We zouden graag een aantal dingen aan het gebouw willen verbeteren, zoals water laten aanleggen in het gebouw, een tegelvloer laten leggen en een opslagruimte laten bouwen.

Kinderen met financiele ondersteuning

We willen financiële ondersteuning van onze sponsorkinderen continueren. Een aantal mensen heeft aangegeven een kind te willen sponsoren, maar is nog niet aan een kind gekoppeld. We willen het aantal sponsorkinderen dit jaar brengen naar 50 en het bij deze groep laten.  De prioriteit van onze foundation ligt bij de hulppost en we zouden teveel tijd in het sponsoren van de kinderen moeten gaan steken als we het op een” goede manier” willen blijven doen.

Projecten voor de langere termijn

We zouden graag electriciteit brengen naar Karantaba. De electriciteitspalen en kabels zijn door de regering tot aan de grote weg gebracht die voor het dorp loopt. We gaan informeren wat de kosten zijn om iedere compound in het dorp van electriciteit te voorzien.

We zouden graag een vrouwentuin willen aanleggen in Karantaba . Een stuk land omgeven door een muur tegen de loslopende dieren en een watervoorziening op solar energie. We willen de groep vrouwen van zaden voorzien en hen met ideeën helpen om een zelfvoorzienende tuin te runnen.